La Fundació Drissa creix

L’entitat celebra el 25è aniversari de la seva creació

Obrirà dos nous serveis prelaborals a Blanes i Platja d’Aro i inicia la gestió de residències en l’àmbit de l’habitatge

 La fundació fa un pas endavant en el negoci de l’horticultura ecològica amb una nova denominació de marca “BDrissa” per ampliar l’oferta de producte

Girona, 25 de març de 2024_ La Fundació Drissa, entitat dedicada a la inserció laboral de persones amb un problema de salut mental, impulsa en l’any del seu 25è aniversari nous projectes, amb l’objectiu d’incrementar i mantenir els llocs de feina del col·lectiu que abraça. L’entitat, creada formalment el 23 de març de 1999, creix en l’àrea dels serveis socials amb l’inici de la gestió de residències, i amb l’increment del nombre de serveis prelaborals. Així, aquest mes d’abril començarà a dirigir la residència Marejol de Palafrugell, un recurs d’habitatge amb trenta places. Drissa incorporarà al seu equip el personal existent i ampliarà la plantilla amb dotze persones.  

D’altra banda, la fundació obrirà dos nous serveis prelaborals a les comarques de la Selva (Blanes) i del Baix Empordà (Platja d’Aro). Aquests, amb un total de quinze places cadascun, se sumen als existents a Girona, Figueres i Santa Coloma de Farners. Els prelaborals són un recurs en què les persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental poden iniciar un itinerari laboral per aconseguir un lloc de feina en empreses ordinàries o en un centre de treball protegit, o bé reprendre els estudis o formar-se. L’objectiu de l’entitat en aquest àmbit és apropar el servei a les persones de la zona i incrementar les possibilitats de contractació. Actualment, la taxa d’inserció laboral de Drissa és del 50%, 15 punts més que fa tres anys.

 

“BDrissa”, la nova marca del negoci d’horticultura ecològica

La Fundació Drissa, un dels grans productors ecològics de fruites, verdures i hortalisses de les comarques gironines, fa un pas endavant en aquesta línia de negoci i empren un canvi de marca per incorporar al lineal nous productors del territori: “BDrissa”. La nova marca continua amb la seva essència de producte fresc i 100% ecològic de la finca certificada que l’entitat té a Campllong (Gironès), però permet ampliar l’oferta i així donar resposta a un ventall més gran de consumidors. Es tracta d’un canvi de nom però no de filosofia. La nova denominació manté la línia de producte saludable i de proximitat, i engloba l’activitat de cultiu, transformació a l’obrador, i venda a les botigues, amb dos punts a Girona, un al Mercat municipal de Girona i un altre al cor del Barri Vell de Girona (C/ Ciutadans 11). “BDrissa” també inclou el negoci del càtering.  El nou nom enforteix la identitat de l’organització (Drissa) i manté el símbol amb què s’ha reconegut històricament la marca (B).

 

 

Així mateix, l’entitat clou aquest mes de març les obres de reforma del punt de venda del Mercat del Lleó de Girona, amb què ha estrenat un nou concepte de parada, oberta al pas del client i orientada a la venda de cuinats i productes elaborats propis i d’altres productors, que se sumen a l’oferta de producte ecològic de la temporada de l’horta.

L’activitat d’horticultura ecològica s’enfortirà amb la programació d’activitats al centre de visitants de la finca ecològica, un projecte educatiu de sostenibilitat agrària i ambiental, amb l’objectiu de promoure el coneixement sobre l’alimentació sostenible, ecològica i de proximitat, dirigit i obert a qualsevol col·lectiu.

Amb tot, Fundació Drissa, amb un pressupost anual de més de 4 milions d’euros i un equip de 180 persones en aquests moments, preveu incrementar la plantilla en un 14% a finals d’any. Actualment, un 58% dels professionals de l’entitat són persones amb un problema de salut mental.

Més de 3.000 persones acollides

La Fundació Drissa es va crear el 23 de març de 1999 impulsada per l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública de la generalitat de Catalunya que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions del territori, i dos empresaris a títol individual. Neix amb la missió de millorar la qualitat de vida de les persones que tenen problemes de salut mental, i molt especialment de les que tenen un trastorn mental sever. Treballarà a través de la implementació de dues línies de treball: la integració laboral i l’habitatge, acompanyades de centenars de projectes que han contribuït al seu creixement i consolidació. Al llarg de la seva història ha acollit més de 3.000 persones i ha atès una mitjana diària de 270 persones a l’Àrea de capacitació i el Servei d’habitatge.

 

Una pinzellada històrica

L’any 2000. Posa en marxa els serveis d’acollida, borsa de treball i formació.

L’any 2001. Crea el Centre Especial de Treball Drissa, l’empresa de l’organització, amb les brigades de jardineria i forestal, la neteja i la pintura.

L’any 2003. Crea el Servei prelaboral. Serà un dels primers de Catalunya. L’11 d’abril és membre fundador de la Fundació Support-Girona, juntament amb diferents actors.

L’any 2004. Obté la certificació de qualitat segons la normativa ISO-9001.

Neix el programa de ràdio “Ens Patina l’embrague”, conduït i produït per persones amb problemes de salut mental. S’han emès més de 800 programes-

L’any 2005. Projecta el Servei d’habitatge, i a l’any 2006, el posa en marxa amb dues llars amb suport i sis places.

Crea el Club de la feina, embrió del Servei de suport al mercat laboral ordinari. Drissa esdevindrà part activa del Programa Incorpora de l’Obra Social La Caixa.

Membre fundador d’Ammfeina, agrupació catalana per a la inclusió social i laboral de persones amb un problema de salut mental.

L’any 2007. Ampliació del Centre Especial de Treball amb la línia de negoci d’horticultura ecològica. Biodrissa (BDrissa a partir del 2024) serà la seva marca, una marca que neix amb el segell de la sostenibilitat, producte saludable i de proximitat.

L’any 2008. Creació del Servei d’autonomia a la pròpia llar. Neix el Grup Èxit, aliança empresarial de Fundació Mas Xirgu, Ecosol (empresa d’inserció de Càritas) i la Drissa. Anys després impulsa el Clúster Èxit.

L’any 2011. Acreditació com a Agència de Col·locació del SOC.

L’11 de febrer de 2012, obre el primer establiment Biodrissa de fruita i verdura ecològiques al Mercat del Lleó de Girona. 

L’any 2014. Obté la certificació de qualitat ISO-14001 medioambiental.

L’any 2015. Creació del Servei d’atenció domiciliària i Servei de manipulats.

Impuls a la campanya anual del Dia Mundial de la Salut Mental a les comarques gironines, amb l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, l’Institut d’Assistència Sanitària, i Support-Girona.

L’any 2016. Llançament al mercat dels sucs naturals, ecològics, de fruita i de verdura, i productes ecològics de IV gamma Biodrissa.

Inici de l’activitat internacional. Seran nombroses les visites d’estudi europees acollides. Incorporació al projecte de cooperació internacional a Bluefields (Nicaragua) en qualitat d’experta en inserció laboral i salut mental.

L’any 2017. Creació dels serveis prelaborals a Figueres i Santa Coloma de Farners.

Obertura de l’obrador per a la transformació de la producció agroalimentària i inici de nova línia de negoci: el càtering.

Naixement del projecte “Aprendre a l’hort de l’Escola”, de gestió i manteniment d’horts escolars a centres educatius de primària.

L’any 2018. Inici del projecte d’acreditació de les competències professionals com a membre d’Ammfeina, amb el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

S’obre la botiga Biodrissa Barri Vell de Girona. S’assentarà el model negoci: punt de venda i espai de degustació. La botiga, seu del projecte Rebooks, de llibres de segona mà.

L’any 2019. Impuls al projecte Benestar a la Feina, amb l’objectiu d’analitzar el clima laboral de l’organització. Posa en marxa una aplicació web que mesura l’estat d’ànim de les persones treballadores en temps real. Recull opinions.

L’any 2020. Integració del projecte La Foixarda d’atenció a la salut mental en l’àmbit de l’educació.

L’any 2020. Pandèmia de la COVID-19. La Fundació no farà cap ERTO i no perdrà cap lloc de feina. S’implanten nous projectes, entre altres: “Construint una adaptació saludable”, o la figura dels agents digitals, persona treballadora de l’entitat que dona suport a la resta en la seva competència digital.

L’any 2022. Membre de ple dret de l’Aliança 2030. Es referma el compromís amb els Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS).

Llançament al mercat de les melmelades i compotes de poma ecològica amb marca pròpia. Tret de sortida al projecte Centre de visitants a la finca de Campllong.

L’any 2023. Impuls de la Primera Nit de la Salut Mental per compartir amb el món econòmic el repte d’abordar el benestar a la feina de les totes persones treballadores.

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb:

Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de Fundació Drissa info@pluralcomunicacio.com – Tel. 972 22 23 70 – 678580347

Desplaça cap amunt