Èxit de la I Nit de la salut mental dirigida al sector empresarial

Una iniciativa de la Fundació Drissa per promoure el benestar a la feina

L’Institut d’Assistència Sanitària rep el guardó d’aquesta primera edició, en reconeixement a l’impuls de la creació de l’entitat i a la seva contribució sostinguda a la seva missió

Aquest divendres, l’empresariat gironí ha emplenat de gom a gom el Castell de Sant Gregori en la I Nit de la Salut Mental, organitzada per la Fundació Drissa per compartir amb el món econòmic del territori el repte d’abordar accions per assolir amb “èxit” el benestar de les totes persones treballadores a la feina i el compromís empresarial i professional inherent al canvi. L’esdeveniment, amb  les reserves exhaurides fa dies, ha servit per posar de relleu la preocupació generalitzada del sector per emprendre estratègies que permetin aconseguir quotes més altes de benestar dels equips a les organitzacions.

Durant l’acte de benvinguda, el president de Drissa, l’empresari Max Marcó, va assegurar que un ambient laboral “saludable i equilibrat” és “fonamental” per al creixement i el benestar de les empreses i les comunitats en les quals operen. Marcó va fer una agraïment general a tots els actors que han situat la fundació on és ara, amb més de 150 professionals en plantilla, i específicament als professionals de l’entitat. Del total de treballadors, un 80% són persones amb un problema de salut mental.

Al seu torn, el fundador de Happy Force, Álex Ríos, va oferir algunes dades clau obtingudes a través d’aquesta tecnologia (Happy Force) que mesura el benestar dels treballadors. Entre aquestes, va assenyalar que només una de cada persones manifesta estar compromesa amb la feina i que un 75% dels empleats estan “desconnectats” del treball que fan. L’empresari però va indicar que el factor “compromís” està pujant des que va acabar la pandèmia, un període en què l’índex general de “benestar” va baixar vint punts, segons les dades registrades per la tecnologia. Ríos va constatar la correlació entre l’estrès del personal i els resultats empresarials en termes de rotació de professionals, productivitat i vendes.

La contribució del treball a l’equilibri psicològic de les persones

El director de Salut Mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Claudi Camps, va situar el treball més enllà de ser el mitjà per cobrir les necessitats bàsiques i materials de les persones. Segons va explicar el psiquiatre, la feina esdevé una factor “clau” en la vida de les persones perquè “aporta elements que no es poden trobar en altres àrees de la vida”. En aquest sentit, Camps va parlar de la contribució de l’ocupació laboral a l’equilibri psicològic en termes de reconeixement i estatus, d’inclusió en formar part d’un equip, d’autonomia i capacitat de decidir, entre altres. “Està demostrat que el treball ens fa sentir útils i omple la nostra contribució a un objectiu”.

Per la seva banda, el director general de la consultora Gestión del Cambio Empresarial, Lluís Matamala, va centrar la seva exposició en les eines empresarials per revertir la “desafecció generalitzada de la feina i causa directa dels problemes de salut en l’àmbit laboral”, va assegurar. Per Matamala la manca d’una educació emocional és un “dèficit estretament vinculat al malestar”. En aquest context, el consultor va posar de relleu els recursos emocionals dins les empreses com a “fonamentals per assolir un benestar i contribuir a l’objectiu empresarial”.

Tot seguit, la gerent de la Fundació Drissa, Núria Martínez, va informar de les eines d’intervenció que l’entitat ha desenvolupant a llarg de gairebé 25 anys d’expertesa en l’àmbit de la inserció laboral i la salut mental. Entre aquestes va destacar el tallers especialitzats dirigits a l’empresa per a la gestió emocional, la formació dels equips directius en aquest àmbit o l’assessorament en la detecció de persones amb problemàtica de salut mental. Martínez també va subratllar el suport en el compliment de la llei general de la discapacitat i les  mesures alternatives, i en la responsabilitat social empresarial.

El director de Treball i Empresa a Girona, Joan Martí, va cloure la ronda d’intervencions amb l’accent posat a les actuacions preventives del Govern en el camp de la salut mental i concretament les dirigides als joves.

L’IAS, guardonat en la primer edició de la Nit de la salut mental

La Fundació Drissa va lliurar a l’Institut d’Assistència Sanitària el guardó de la primera edició de la Nit per la salut mental, “en reconeixement a l’impuls de la creació de Drissa i a la seva contribució sostinguda a la missió de l’entitat”. El president de l’IAS, Martí Masferrer, va ser l’encarregat de recollir el guardó, una obra de l’artista Xus Ferrusola creada per a l’ocasió. Masferrer va fer un recorregut dels avenços i retrocessos històrics de l’atenció a la salut mental. Va destacar la creació de Drissa a l’any 1999 “des del convenciment que el treball era una eina terapèutica per a les persones amb un problema de salut mental”. També va mencionar l’encert de l’impuls a la Fundació Support-Girona, a l’any 2003.

L’acte, que va reunir més de dos-cents empresaris, va cloure amb el sorteig d’una aportació de l’agència de viatge Flyaway per valor de 2.500 euros, com a contribució a l’esdeveniment.

“La salut mental és un dret humà universal”

La I Nit de la salut mental s’emmarca en els actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental a la demarcació de Girona. La campanya, una iniciativa conjunta de d’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona, consta de més de quaranta actes professionals, divulgatius i festius, amb què es volen abordar les diferents dimensions de la salut mental. La campanya porta per bandera els drets humans, amb el lema triat per l’OMS en la present edició: “La salut mental és un dret humà universal”, i tractarà la temàtica des de diferents punts de vista (atenció a la salut, prevenció, educació, lluita contra l’estigma, treball, serveis comunitaris i suports, etc.). El paraigua d’activats té la voluntat d’arribar a diferents col·lectius de la població.

Descàrrega de fotografies. Autor. Rafa Bosch

La I Nit  per la salut mental va reunir més de 200 empresaris i empresàries al Castell de Sant Gregori

Diferents intervencions:

 

Retour en haut