Els Punts Formatius Incorpora del Clúster Èxit superen enguany el 60% d’inserció laboral

Girona, 01 de febrer de 2024. El Clúster Èxit, associació gironina del sector de l’economia social, ha fet entrega dels diplomes de les actuacions formatives que impulsa a través del programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”. Durant l’acte d’entrega, protagonitzat per les persones acreditades que hi han intervingut activament, s’han donat a conèixer els resultats principals d’aquesta última edició. Aquest any han participat en el programa un total de 42 persones, el 76% de les quals ha finalitzat la formació amb acreditació i el 66% s’ha inserit laboralment en alguna de les empreses col·laboradores, amb diferents processos de selecció encara oberts que permetran incrementar aquest percentatge. Del total de l’alumnat, 32 persones han fet pràctiques laborals en empresa.

La jornada d’enguany, celebrada ahir al vespre a l’auditori de Support-Girona, va comptar amb la presentació oficial dels resultats per part de Lídia Moreno, coordinadora a la Fundació Astrid 21, seguida d’una dinàmica grupal amb els alumnes dels cursos i culminant amb l’entrega dels diplomes.

Els ‘Punts de Formació Incorpora’ són una iniciativa pionera de formació adaptada als col·lectius amb dificultats especials que permet una formació qualificada i capacitada per a la millora de l’ocupabilitat i per al desenvolupament d’una activitat laboral. Els Punts de Formació volen ser una peça fonamental que ajudi a consolidar a persones en risc d’exclusió social i dificultats especials (trastorn mental sever i discapacitat intel·lectual) en els llocs de treball i garanteixi una rendibilitat de les persones inserides.

Durant aquest darrer any s’han desenvolupat 2 àmbits formatius: Auxiliar de venda i atenció al client en comerç i hostaleria, i Operacions auxiliars de magatzem. El grau de satisfacció per part dels alumnes  és de 9 punts sobre 10, un resultat molt elevat que posa de relleu tant la qualitat de les accions formatives com la implicació per part de les empreses participants.

Aquests bons resultats posen de relleu la necessitat de seguir generant aliances amb el món empresarial per tal que les persones amb especials dificultats puguin assolir l’objectiu de trobar i mantenir una feina, a la mateixa vegada que es genera el marc de confiança necessari pel propi desenvolupament de la persona. Aquest any han estat 21 les empreses contractants.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de Roger Casero, coordinador del Programa Incorpora a Girona que va destacar la importància d’aquestes formacions com a nexe d’unió entre les persones amb risc d’exclusió social, problemes de salut mental i discapacitat intel·lectual, amb el teixit empresarial a fi de generar oportunitats laborals.

L’associació Clúster Èxit, més de 2.000 persones usuàries

El Clúster Èxit Girona és una associació sense ànim de lucre, creada a l’any 2012 per set entitats de l’àmbit de l’economia social, amb l’objectiu d’enfortir el sector de la inserció laboral de les persones amb especials dificultats en el territori del Gironès – Zona Urbana de Girona. Les entitats integrants són: Fundació Mas Xirgu (Grup Ramon Noguera), Fundació Tresc, Fundació Síndrome de Down Girona i Comarques, Astrid 21, Grup Mifas, Ecosol (empresa d’inserció de Càritas) i Fundació Drissa.

En el seu conjunt, el Clúster Èxit manté 15 serveis orientats a la inserció laboral, que inclouen centres especials de treball, empreses d’inserció, serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS) i serveis prelaborals per a la l’adquisició de competències. En total acull més de 2.000 persones amb especials dificultats, que són ateses per més d’un centenar de professionals de suport. La seva activitat global genera uns ingressos de més de 14 milions d’euros, dels quals un 71% procedeix de l’activitat empresarial de les entitats. 

Incorpora Girona és un grup format per 12 entitats socials de les comarques de Girona tenen amb l’objectiu de la intermediació laboral basada en les necessitats del teixit social i empresarial del territori. Les entitats que desenvolupen el programa Incorpora, a banda del Clúster Èxit, són: Fundació Altem, Fundació Aspronis, Càritas Diocesana de Girona, Fundació Acollida i Esperança, Fundació Intermedia, La Fageda, Fundació MAP, Fundació Mifas, Fundació Oscobe, Creu Roja Girona i Fundació Gentis.

Desplaça cap amunt