El programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” ha facilitat a Girona 1.145 nous llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat el 2023

El programa d’inclusió sociolaboral de la Fundació ”la Caixa”, Incorpora, va facilitar a Girona 1.145 llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat l’any 2023, a través de 12 entitats socials i 39 tècnics. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de 502 empreses contractants gironines compromeses amb la responsabilitat social i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de les Nacions Unides.

A Catalunya, Incorpora ha facilitat 12.123 insercions, a través de 139 entitats socials col·laboradores, i 4.226 empreses contractants.

«L’èxit del programa Incorpora és fruit d’un compromís compartit i del treball en xarxa dut a terme per la Fundació ”la Caixa”, les entitats socials i les empreses adherides al programa. El nostre objectiu comú és facilitar la inclusió de tots els col·lectius que encara han de superar barreres i obstacles a l’hora de trobar una feina. Per això, continuem construint nous ponts entre el teixit social i el teixit empresarial per promoure la igualtat d’oportunitats», ha subratllat el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.


Un dels objectius en els quals també se centra el programa és el foment de la igualtat de gènere en l’accés a la feina i la inserció de dones en situació de vulnerabilitat (segons l’INE, la taxa d’atur femení a Espanya es va situar en el 13,36 % en el quart trimestre de 2023, més de 3 punts per damunt de la taxa dels homes). En aquest sentit, del total d’insercions facilitades per Incorpora l’any passat, 22.947 van ser de dones (54 %), de les quals 1.288 eren víctimes de violència de gènere. Això ha estat possible gràcies a itineraris personalitzats que combinen formació competencial i tallers d’empoderament per recuperar l’autoestima i la confiança perdudes.


A més, el programa ha impulsat insercions laborals entre diversos col·lectius: persones amb discapacitat física, intel·lectual o sensorial; persones migrants; joves; persones més grans de 45 anys; joves que provenen del sistema de protecció de menors, i persones amb problemes d’addiccions, entre d’altres.


En paral·lel, a través de les línies d’actuació específiques del programa Reincorpora i Salut Mental, s’ha aconseguit la inserció de 2.478 persones privades i exprivades de llibertat i de 2.942 persones amb problemes de salut mental, respectivament; mentre que mitjançant la línia Autoocupació s’han acompanyat 1.529 persones en risc d’exclusió amb esperit i actitud emprenedora en la creació de nous negocis i microempreses.

A Girona, s’ha aconseguit la inserció de 48 persones privades o exprivades de llibertat i 61 persones amb problemes de salut mental; i s’ha acompanyat 903 persones en risc d’exclusió en la creació de nous negocis i microempreses.

Per països, les 42.130 insercions facilitades per Incorpora el 2023 es divideixen de la manera següent: 38.404 a Espanya, 1.764 a Portugal, 881 al Marroc, 563 a Hongria i 518 a Polònia.

Incorpora, un referent d’inclusió sociolaboral

Des que el programa es va posar en marxa el 2006, 447.284 persones en situació de vulnerabilitat han aconseguit una feina a través d’Incorpora, gràcies a la col·laboració de 91.339 empreses de sectors diversos com l’hostaleria, el comerç, la neteja, l’atenció sociosanitària, el transport i l’emmagatzematge. Per mitjà del seu compromís amb la inserció sociolaboral, aquestes empreses contribueixen a l’ODS 8 («Treball decent i creixement econòmic») i a l’ODS 10 («Reducció de les desigualtats»), recollits a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, i obren noves vies laborals a col·lectius en situació de vulnerabilitat.


Així mateix, en tots els processos d’inclusió laboral que impulsa Incorpora és essencial el treball en xarxa dels 1.200 tècnics d’inserció laboral que ofereixen atenció personalitzada i seguiment als participants, i les prop de 500 entitats socials repartides pel territori, amb les quals la Fundació ”la Caixa” acaba de renovar els seus acords de col·laboració per divuitè any consecutiu.


Les entitats socials col·laboradores a Girona són les següents: Fundació Privada Aspronis, Fundació Privada Altem, Càritas Diocesana de Girona, Associació Clúster Èxit, Creu Roja Girona, Fundació Acollida i Esperança, Fundacio Privada Gentis, Fundacion Intermedia Girona, Fundació Privada de Serveis Assistencials de la Garrotxa – La Fageda, Fundació Privada MAP, Grup Mifas i Fundació Obra Social Comunitària de Bellvitge.

 

Desplaça cap amunt